SITUL ARHEOLOGIC MAJDAN

SITUL ARHEOLOGIC MAJDAN

SITUL ARHEOLOGIC MAJDAN

Complexul sacral din Majdan este un sit arheologic extrem de valoros, monument cultural aflat sub protectia statului. Este asociat cu o mănăstire creștină a Sfântului Gheorghe din legendele despre Sfântul Gherhard. Într-un text de la începutul secolului al XIV-lea, un scrib anonim vorbește despre mănăstire și bătălia dintre conducătorul militar al regelui maghiar Ștefan I (997-1038) Čanad și principele bulgar Ahtum. În timpul secolelor al X-lea, al XI-lea și al XII-lea, biserica bizantină din sudul Ungariei a avut autoritate directă asupra multor mănăstiri, precum Majdan, Sremska Mitrovica, Arača, Titel, Bač și multe altele.

Anul construcției mănăstirii din Majdan poate fi determinat pe baza biografiei lui Gerhard. Gerhard era venețian, episcop stabilit în Morisena (Čanad) în 1030, care apoi a vizitat mănăstirea nou construită din Oroslanoš-Majdan. Pe baza acestor date, se presupune că mănăstirea a fost construită înainte de schisma bisericilor între anii 1016-1030.

Sursele spun că aproximativ zece călugări greci locuiau în vechea Oroslanoš (Majdan) la acea vreme. Știința istorică oficială consideră că mănăstirea a fost parțial distrusă și abandonată de călugării greci după invazia mongolo-tătară din 1241. Cu toate acestea, a continuat să fie reînnoită și a existat până la cucerirea otomană.

Descoperirile arheologice portabile dovedesc viața continuă din secolul al XI-lea până în secolul al XV-lea. Până acum, cercetările arheologice nu au fost în contrast cu înregistrările și legendele istorice.

După șapte ani de cercetări s-au obținut următoarele rezultate: au fost descoperite complet fundațiile a trei biserici. Bisericile sunt cu orientare est-vest (altare la est, intrarea, în vest). În apropierea celei mai mari biserici, o podea fragmentată și zid de cărămidă decorat cu reprezentări în relief ale crucii, ale leului, ale mănăstirilor model și diverse ochiuri în medalion (elementele romanice), precum și seria de pseudogranulație (elementele Imperiului Bizantin) au fost găsite. Biserica mare în sine este construită practic din rămășițele celei de-a patra biserici anterioare, care nu a fost încă identificată în săpăturile arheologice. Ceramica de la biserică datează din secolul XI/XII. La intrarea în biserică erau două turnuri.

La Majdan a fost descoperită necropola – un cimitir cu 460 de morminte scheletice și peste 1000 de morminte ale decedaților secundari îngropați. Orientarea mormintelor este vest-est (capul spre vest, picioarele spre est). Potrivit donațiilor și banilor găsiți în morminte, cimitirul datează din secolele XI și XII. O mulțime de donații găsite în morminte sunt gleznele „S”, inele de sârmă împletită și răsucită, inele de foaie de fâșie și coliere. Banii se află în mare parte în gura decedatului. Cei mai des întâlniți bani aparțin regelui Solomon (1063 -1074), Koloman (1095-1116) și Bela al II-lea (1131-1141).

Cel mai important mormânt a fost descoperit în 2006 și reprezintă o descoperire unică. Este construit din caramizi. Este mai mare ca dimensiuni decât celelalte, iar fundația, adică pământul mormintelor, este în două cupole și este perforată. Singura explicație logică este că a servit drept mormânt pentru pregătirea defunctului pentru osuar.

Sursa: Vojvodina travel

Sari la conținut