SANCTUARUL NEOLITIC DE LA PARȚA

SANCTUARUL NEOLITIC DE LA PARȚA

Râul Timiș străbate o zonă cu potențial arheologic semnificativ în zona satului Parța din județul Timiș. Situl arheologic „Parța tell 1” este cunoscut prin descoperiri de materiale arheologice încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Primele săpături sistematice debutează în anul 1931, dar în deceniul 8 al secolului XX este realizat un proiect sistematic intensiv de cercetare arheologică a sitului arheologic Parța nr. 1, coordonat de dr. Gheorghe Lazarovici.

Sanctuarul neolitic a fost descoperit prin dezvelirea statuii monumentale, care s-a remarcat imediat ca un element arhitectonic de excepție, martor al prezenței unui obiectiv de locuire foarte important care se păstra în condiții bune de conservare. Cercetarea sanctuarului a fost finalizată în anul 1985, fiind documentată existența în acel loc a unei clădiri monumentale, de aproximativ 11,6 x 6 metri, care conținea spații delimitate de mai mică dimensiune, în care se găseau păstrate artefacte neolitice care puteau releva destinația diferitelor încăperi ale sanctuarului. În jurul sanctuarului se găseau clădiri cu funcțiuni cu structură complexă, care puteau fi puse în legătură cu destinația cultică a sanctuarului.

Rezultatele investigării arheologice au demonstrat existența aici a două etape principale ale sanctuarului, suprapuse, amândouă aparținând neoliticului mijlociu, din care cel de-al doilea avea două etape de refacere.

Sanctuarul din etapa inițială a fost probabil incendiat și refăcut ulterior, sub forma unei clădiri cu mai multe încăperi ridicată în jurul unei statui monumentale care a fost realizată din pământ nisipos, acoperit de o lipitură de lut și pleavă. Statuia dublă a fost consolidată prin ardere, apoi s-a construit restul sanctuarului. Structura acestuia este formată din încăperea statuii monumentale, de dimensiuni mari, și încăperile destinate unor activități funcționale, relevate de prezența unor altare-masă pentru pregătirea alimentelor, păstrarea ofrandelor și prelucrarea textilelor.

Elementele conservate ale sanctuarului au fost integrate unei reconstituiri a acestuia într-una din sălile castelului Huniade, dar dimensiunile încăperii nu au permis reconstituirea la scara reală a sanctuarului.

Sari la conținut